Zirai donda 90 bin mağdur

Zirai Don Sigortası Teminatlarının Detayları Ortaya Çıktı

Evrin Güvendik – Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Emine Feray Sezgin, TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu’ndaki sunumunda, TARSİM poliçesi olup zirai don teminatı içerenlere ilişkin, “74 milyar liralık bir teminatımız vardı, 7 milyar prim alındı. 184 bin poliçenin neredeyse yüzde 62’sine hasar isabet etti” bilgisini verdi.

Zirai dondan en fazla etkilenen ürünün üzüm olduğuna dikkat çeken Sezgin, “Hasarların neredeyse yüzde 52’si üzümden geldi. Bunun ardından kayısı, fındık, elma ve nektarin izledi. İl bazında incelendiğinde ise, Manisa yüzde 51’e yakın hasar oranıyla ilk sırada yer alırken, Malatya da bu listeyi takip ediyor. Ordu, Giresun, Mersin, Konya, Niğde, Karaman, Düzce ve Kayseri de en fazla etkilenen iller arasında yer alıyor” dedi.

Hasat Kurtardı

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş (TARSİM) Genel Müdürü Bekir Engürülü, nisan ayındaki zirai don olayının narenciye ürünlerine olan etkisini azalttığını belirterek, “Nisan ayında meydana gelen don olayı, asıl olarak narenciye ürünlerini etkiledi. Çoğu narenciye ürünü zaten hasat edilmişti. Sadece Valencia çeşidi portakallar hasat edilmemişti. Mandalina ise hiç kalmamıştı. 2025 ürünü zarar görmedi” şeklinde konuştu. Engürülü, benzer felaketlerin devam edebileceğine işaret ederek, “Şu anda asmada üzüm var. Gelecekte dolu yağabilir mi? Elbette. Fırtına olabilir mi? Kesinlikle. Eğer şimdi ödeme yaparsak, poliçe sona erer. Teknik olarak ödeme yapmayız. Yani çiftçi hasat tarihini kendisi belirler. Hasadı ne zaman bildirirse, biz de o tarihe göre ödeme yaparız” açıklamasını yaptı.

Toplam Prim Üretimi 838 Milyar Lira

Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Atilla Oksay da, sigorta sektörü hakkında bilgiler verdi. Oksay, “2024 yıl sonuna kadar toplam prim üretimimiz 838 milyar TL, doğrudan ödediğimiz hasarlar 339 milyar TL, işlemleri devam eden dosyalarda ise 350 milyar TL karşılığımız var. Yani 2024 yılında toplamda 690 milyar TL hasar yüküyle karşı karşıyayız. 2024 yılında sigorta sektörünün Türkiye’deki bireylere ve kurumlara sunduğu toplam teminat tutarı ise 854 trilyon TL. Bu rakam, Türkiye gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık 22-23 katıdır” ifadelerini kullandı.

Sektör Meyve İthalatına Yöneliyor

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Geçtiğimiz aylarda yaşanan zirai don olayından sonra meyve sektöründe ithalata olan talep artarken, ithal ürünlerdeki “zararlı” riski de gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, ürünlerde bulunan zararlı organizmalara karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, özellikle Şarka virüsünün meyvelerde ciddi zarara yol açabileceğini belirtti.

Bakanlık yazısında, don ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanan ürün kayıplarının ardından, kiraz, şeftali, nektarin, kayısı, erik gibi meyvelerin Türkiye’ye ithal edilmesine yönelik artan talebe dikkat çekildi. Ürünlerde bulunan zararlı organizmaların ülkelerden ithalatında Zararlı Risk Analizi (ZRA) yapılmasının önemine değinilen yazıda, özellikle zararlı organizmaların yoğun olduğu ülkelerden ithalatta titizlikle davranılması gerektiği bildirildi.

Yüzde 100 Zarar Veren Hastalıklar

Son zamanlarda Mısır, İsrail ve İran gibi ülkelerden ithalatta kısıtlamaların uygulandığı belirtilen yazıda, Xylella fastidiosa, Candidatus Liberibacter spp., Diaphorina citri, Aıılacaspis tubercularis, Dysmicoccus neobrevipes ve Milviscutulus mangiferae gibi zararlı organizmaların ürünlerde ciddi zarara yol açabileceği hatırlatıldı. Özellikle kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali, badem ve erik gibi meyve ağaçlarında kalite kaybına neden olabilen Şarka virüsünün yüksek oranda zarara yol açabileceği belirtildi. Bakanlık, ithalatta detaylı zararlı risk analizi yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Türkiye rekor kırdı: 19 ülke aynı balığı yedi

Türkiye’den işlenmiş ürün olarak da dış satımı yapılan hamsi, yılın ilk 6 ayında 19 ülkenin sofralarında yer aldı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 1.5 milyar Türk Lirası değerinde

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince, Edirne, Iğdır ve İstanbul illerinde Temmuz ayının ilk dokuz gününde gerçekleştirilen dokuz ayrı operasyonda toplamda 1 milyar 644 milyon TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyonlarda …

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …