Tütün ve alkolde teminat tutarları yükseltildi

Tütün ürünleri sektöründe, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkiler üreten işletmelerden alınacak teminat bedelleri belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda teminat bedelleri, söz konusu ürün gruplarında faaliyet gösteren işletmelerden tahsil edilecek. Sigara üretimi alanında yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 20 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 20-40 milyar adede kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 40 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat talep edilecek.

Makaron üretimi kategorisinde ise yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 3 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 3-4 milyara kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 4 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat alınacak. Benzer şekilde, diğer tütün mamulleri segmentlerinde de teminatlar belirlendi ve uygulanacak.

Alkollü içecek sektöründe ise, fermente alkollü içki üreticilerinden ve alkollü içki ithalatçılarından alınacak teminatlar da belli oldu. Teminat tutarları, faaliyet hacimlerine ve üretim kapasitelerine göre değişiklik gösterecek. Sektördeki firmaların proje revizyonu veya faaliyet hacimlerinin değişmesi durumunda teminat tutarları güncellenecek ve toplam teminat tutarı 71 milyon 965 bin lirayı aşamayacak şekilde uygulanacak.

Tütün ve tütün mamulleri sektöründeki işletmelerden alınacak teminatlar, sektördeki faaliyetlere göre belirlenmiş olup, yönetmelik kapsamında belirli istisnalar bulunmaktadır. İdareler, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi kuruluşlardan teminat talep edilmeyecek.

Related Posts

Dünya Bankası’ndan kritik uyarı: Borç şeffaflığında reformlar yapılmalı

Dünya Bankası, “Radikal Borç Şeffaflığı” başlıklı rapor yayımladı. Raporda, borç şeffaflığı uygulamalarında köklü değişikliklerin gerekli olduğu belirtildi. Daha sıkı finansman ortamına yanıt olarak daha fazla gelişmekte olan ekonominin bütçe dışı ve …

Asya borsaları karışık: Çin faizleri değişmedi! (20 Haziran 2025)

Küresel piyasalarda, İran-İsrail arasındaki gerilim risk algısını yüksek tutarken, ABD’nin İran’a doğrudan askeri müdahale olasılığına dair endişeler varlık fiyatlarını etkiliyor. Bu gelişmelerle Asya’da karışık bir seyir öne çıkarken, Çin’de …

Mayıs ayı konut fiyat endeksi açıklandı!

2025 yılı Mayıs ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımladı. Açıklanan verilere göre, 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı …

Zirai donda 90 bin mağdur

Türkiye’de birçok ilde etkili olan zirai dondan en çok üzüm etkilendi. 90 bine yakın çiftçi mağdur oldu. 184 bin poliçenin yüzde 62’sine hasar isabet etti. Çoğunluğu hasat edildiği için zirai don zararı narenciyede çok düşük kaldı

ABD ile AB arasında ticarette kritik dönemeç: Gümrük vergisi pazarlıkları sürüyor!

ABD ile Avrupa Birliği arasında devam eden ticaret görüşmelerinde gümrük vergileri konusu kritik rol oynuyor. Taraflar karşılıklı vergilerde belirli bir seviyede anlaşma sağlamak için pazarlıklarını sürdürüyor. Müzakereler, küresel ticaret dengeleri açısından büyük önem taşıyor.

500 milyon dolarlık dış ticaret finansmanı

Ziraat Bankası, Kuveyt’in İslami finans alanında faaliyet gösteren kuruluşlarından Kuwait Finance House ile 500 milyon dolarlık dış ticaretin finansmanı için kaynak sağladı.