Teknoloji, bilgiyi hafızada tutma becerisine ihtiyacı azaltıyor!

Teknolojinin Bilgiye Erişimi ve Hafıza Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, yapay zekâ ve dijital teknolojiler sayesinde bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Ancak, bu durum hafıza ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyebilir.

Bilgiye Erişim Kolaylığı Hafızayı Zayıflatabilir

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilgiye kolay erişimin dikkati, öğrenmeyi ve kalıcı bilgi edinmeyi zayıflatabileceğini belirtiyor. “Eğer bir bilgi bir tıklama uzağımızdaysa, o bilgiyi kalıcı olarak öğrenme ve hatırlama ihtimalimiz azalıyor.” diyen Taşkın, “Google etkisi” ve “dijital amnezi” gibi kavramlarla bu durumu açıklıyor. Bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmenin de önemli olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafıza üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Teknolojinin Doğru Kullanımı Önemli

Uzman Psikolog Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafızaya faydalarının olduğunu ancak aynı zamanda yeni bilgiye olan bağımlılığı artırarak hafızada tutma becerisinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, bilgiye erişirken dikkatli olmak ve bilgiyi sorgulamak gerektiğini ifade ediyor.

Kolay Erişilen Bilgiye Dikkat!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgiye kolay erişim ile oluşan “Google etkisi”nin insanların hafıza süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bu durumun günlük yaşamda birçok avantaj sağladığını ancak derinlemesine öğrenme ve kalıcı bilgi edinme açısından dezavantajlar içerdiğini belirtiyor.

Dikkat, Öğrenme ve Hatırlama Süreçlerinde Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, dikkat ve hafıza arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, bilgiyi öğrenme ve hatırlamanın temelinde dikkatin önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bilgiyi anlamlandırmak ve öğrenme sürecinde dikkati odaklamak oldukça hayati bir öneme sahip.

Bilgiyi Doğru Kullanmak Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgi çağında bilgiye erişmenin kolaylaştığını ancak bu bilgiyi doğru bir şekilde kullanmanın da önemli olduğunu belirtiyor. Eleştirel düşünme becerilerinin ve etik değerlerin bilgiyi anlamlı ve değerli kılacağını vurguluyor.

Her şeyden önce, bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu nasıl kullanacağımızı da bilmemiz gerektiğini vurgulayan Taşkın, bilgiyi toplum yararına kullanarak daha bilinçli ve sorumlu bireyler olabileceğimizi ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.