‘Sokak hayvanları için kırmızı alarmdayız’

ANKARA Milliyet  – Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Özel son derece verimli bir toplantı yaptıklarını belirtirken, Babacan da görüşmede enflasyon ve ekonomik sıkıntılar, sığınmacı sorunu bağlamında Suriye ve yeni anayasa arayışı olmak üzere üç konu başlığında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. 

İki lider daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

‘Hesap verecekler’ 

Özel, İzmir’de iki kişinin yaşamını yitirdiği elektrik kaçağı olayına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Vebali olanlar bir kez olsun milletten özür dilemedi, sorumluluk alıp açıklama yapmadı” sözlerinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: 

“Ben İzmir’deki elim olay yaşandığı anda 3 telefon açtım. İlki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızaydı. Dedim ki, ‘soruşturmada savcılıkla işbirliği yapın. Belediyenin de sorumluluk alanında olan bir mazgal var. Orada kusur bizdeyse, ortaya çıkacak. Kusurun sahipleri hesap verecek. Biz de tekrarlanmaması için hangi tedbir alınacaksa bunun arkasında duracağız’. Soruşturma sürüyor, sonunda kimin vebali olduğu ortaya çıkacak. Eğer suç bizdeyse çıkar üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiririz. Peki suç elektrik dağıtım şirketindeyse ki ilk bilirkişi raporunda bununla ilgili çok önemli işaretler var. Sayın Erdoğan çıkıp özür dileyecek mi? Eğer o sorumlular belediye çalışanı çıkarsa dönemin belediye başkanı da bu partinin genel başkanı olma sıfatıyla Özgür Özel de çıkar aslanlar gibi özür diler.” 

‘Mücadelemiz sürecek’ 

Sokak hayvanları düzenlemesine yönelik soruyu da Özel şöyle yanıtladı: 

“Muğlak ifadeler var. ‘Kamu güvenliği tehdit altındaysa’ diyor. Birisine göre bir tek köpek bile kamu güvenliğini tehdit ediyor olabilir. Bunun tarifi nedir? Kamu güvenliğinin tehdit altında olup olmadığına kim karar verecek? Engelli hayvanların doğrudan itlafının önünü açan çok kötü kullanılmaya müsait bir ifade var. Bu yüzden CHP karşı. CHP grubu en üst düzey kırmızı alarmdadır. Meclis’te mücadelesini sürdürecektir. Bu yasanın yasalaşmaması, yok çoğunluk gücüyle yasalaşıyorsa da tarih önünde biz sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere gereğini yapacağız. Bir diğer hassasiyet duyduğumuz konu da düzenlemesi gündemde olan kadınların soy ismini kullanabilmesi, dilediği soy ismini kullanabilmesi konusundaki düzenlemedir. Bu konuda karar kadınlarındır. Bu konuda da kırmızı alarm durumundayız.” 

Özgür Özel ABD yolcusu

Suriye’yi ziyaret için Şam’dan randevu bekleyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önümüzdeki dönemde yurt dışı temaslarını yoğunlaştırması bekleniyor. Eylül ayında Başkan Yardımcılığı’na seçildiği Sosyalist Enternasyonal’in toplantısı için ABD’ye gidecek Özel’in yurt dışı rotasında Körfez ülkeleri, Rusya ve Çin’in de yer alabileceği belirtildi. CHP lideri Özel daha önce yaptığı bir açıklamada, “Adım basmadık, temas etmedik hiçbir yer kalmayacak. Hiçbir yerde insanlar ‘CHP geldiğinde acaba AK Parti’den geri kalır mı, dış politika, dış temaslarda filan’. Böyle bir algının gitmesi lazım” demişti. Parti kurmayları bu çerçevede yurt içinde il il dolaşan Özel’in, yurt dışı temaslarına da ağırlık vereceklerini söylediler. Eylül ayındaki ABD ziyaretine ilişkin “Bu resmi bir ABD ziyareti değil, Sosyalist Enternasyonal’in toplantısına gidilecek. Sosyalist Enternasyonal’in toplantısı için Madrid’e de gidildi, Bükreş’e de gidilmişti” vurgulamasını yapan kurmaylar, Özel’in, önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanısıra, Moskova ve Çin’i ziyaret edebileceğini ifade ettiler.

CHP’den tartışmalı yasalara ‘direniş’ kararı

CHP MYK dün Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında gerçekleştirdiği toplantısında, iktidarın yaz tatili öncesi Meclis’ten süratle geçirmek istediği yasal düzenlemelere ilişkin izlenecek yol haritasını ele aldı. CHP’li kurmaylar, “Sokak hayvanları meselesi böyle alelade Meclis’e getirilip, son dakika çıkarılacak bir mesele değildir. Zaten iki hafta içinde bu teklifin Meclis’ten geçme ihtimali yok. Türkiye gündemini bunun etrafında tartışma yapılmasını istiyorlar” dedi. Teklifin geri çekilmesi, konunun tüm paydaşların katılımıyla tartışılması için sert muhalefet yapılması, Meclis İçtüzüğü’nün sağladığı tüm engelleme imkanlarının kullanılması kararlaştırıldı. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, MYK’ya ilişkin basın toplantısında “Ötenazi uygulamasını CHP’li hiçbir belediye kabul etmeyecek” dedi. Yücel, ayrıca Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik ifadelerinden dolayı disipline sevk edildiğini açıkladı. Yücel, ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ teklifine ilişkin partisinin tutumunu da, “Bu teklife sonuna kadar direneceğiz. Yarın (bugün) saat 10.00’da Genel Başkanımız’ın katılımıyla, “Eğitim Maratonu”na başlıyoruz” sözleriyle açıkladı. Öte yandan Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı arayarak eğitim maratonunun programını aktardı.  Eğitim maratonunun Anıtpark’ta yapılacağı duyuruldu. ● MEHTAP GÖKDEMİR Ankara

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir