Meclis’in karnesi: AK Parti’nin teklifleri yasalaştı, muhalefetin 4 önergesinden 1’i yanıtlanmadı

Meclis’te 2024 Yılında Yoğun Geçen Mesai

ANKARA – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2024 mesaisi oldukça yoğun geçti. Siyasi partiler toplamda 946 kanun teklifi sundu ve 23 teklif kanunlaştı. Tüm kanunlaşan teklifler ise AK Parti’ye aitti.

DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun soru önergesine verilen yanıta göre, siyasi partilerin 4 önerisinden biri yanıtlanmadı. Siyasi partiler arasında uzlaşıyla oluşturulan Araştırma Komisyonu sayısı ise 5 oldu. İliç maden kazası, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, bebek ölümleri ve yapay zeka, muhalefetin araştırılması kararlaştırılan konular arasında yer aldı.

Partilerin Kanun Teklifi Sıralaması

2024 boyunca toplam 946 kanun teklifi Meclis’e sunuldu. En çok kanun teklifi sunan parti 370 teklifle CHP oldu. CHP’yi sırasıyla 209 teklifle DEM Parti ve 119 teklifle DEVA Partisi takip etti. İYİ Parti 57, MHP 26 ve Yeniden Refah Partisi (YRP) ise 26 teklif sundu.

2024 yılında 23 teklif kanunlaşırken, tüm kanunlaşan teklifler Adalet ve Kalkınma Partisi’ne aitti. Muhalefet partilerinin hiçbir teklifi gündeme alınmadı.

Soru Önergeleri ve Cevaplanma Durumu

2024 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne toplamda 13 bin 347 soru önergesi sunuldu. Bu önergelerin bin 814’ü zamanında cevaplandı, 6 bin 603’ü ise süresi geçtikten sonra yanıtlandı. Toplamda 3 bin 930 önerge yani 4’te biri cevaplanmadı.

En Çok Önerge Veren Parti: CHP

En çok önergeyi veren parti 5 bin 500 önerge ile CHP olurken, CHP’yi 4 bin 918 önergeyle DEM Parti takip etti. İYİ Parti bin 432, DEVA Partisi 418 ve SAADET-Gelecek Grubu ise 394 önerge sundu. AK Parti’nin önerge sayısı ise 29 oldu.

  • EMEP: 175
  • TİP: 95
  • MHP: 93
  • DP: 79
  • YRP: 66
  • HÜDA-PAR: 30
  • AK Parti: 29
  • DBP: 6
  • DSP: 2
  • Bağımsız: 110

İade Edilen Önerge Sayısı: 131

2024 boyunca toplamda 131 soru önergesi iç tüzüğe uygun olmadığı gerekçesiyle iade edildi. En çok önergeyi iade eden parti DEM Parti oldu ve DEM Parti’nin 91, CHP’nin 19, EMEP’in 7 ve İYİ Parti’nin 5 iade edilen önergesi bulunmaktadır.

Meclis’te belirli konular üzerinde kapsamlı çalışmalar yapmak üzere önerilen araştırma önergeleri arasında ilk sırada yer alan parti CHP oldu. CHP 633, DEM Parti 471, İYİ Parti 194, SAADET – Gelecek Grubu 70, MHP 9 ve AK Parti 5 önerge sundu.

Kurulan 5 Araştırma Komisyonu ve Çalışma Konuları

Sunulan araştırma önergelerinden 5’i üzerinde uzlaşı sağlanarak 2024 yılında 5 araştırma komisyonu kuruldu. Bu komisyonların çalışma alanları ise şu şekildedir:

  • İliç maden kazası
  • Yapay zeka
  • Çocuklara yönelik şiddet ve istismar
  • Kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılık
  • Bebek ölümleri

Related Posts

Meclis’teki gerilimin ardından… Müsavat Dervişoğlu’ndan dikkat çeken ziyaret

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün ‘Ermeni soykırımı’ tartışmasının yaşanmasının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Talat Paşa’nın mezarını ziyaret etti.

Trump’ın eli tetikte! İran’a nükleer saldırı planı hazır: ABD basını ‘hayır’ diyenleri yalanladı

Trump yönetiminin İran’ın Fordo nükleer tesisine yönelik olası bir nükleer saldırı seçeneğini değerlendirdiği iddia edildi. İngiltere merkezli The Guardian iddiaları yalanlarken Kremlin, böyle bir adımın felaketle sonuçlanacağı uyarısında bulundu …

Karısını öldürdü ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı

Mahkeme heyeti, sanık Uğur Cöddü’yü ‘Eşini öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti.

ABD’den ‘vize’ kararı

ABD Dışişleri Bakanlığı, öğrenci vizesi başvurusunda bulunan yabancılar için askıya alınan sürecin yeniden başlatıldığını bildirdi.

Özgür Özel’den Erdoğan’a ‘Akın Gürlek’ tepkisi: Sen Anayasa’ya aykırı olarak İstanbul’a atadığın Başsavcı’yı tanıdığın güne de atadığın güne de bin pişmansın!

Özgür Özel’den Erdoğan’a ‘Akın Gürlek’ tepkisi: Sen Anayasa’ya aykırı olarak İstanbul’a atadığın Başsavcı’yı tanıdığın güne de atadığın güne de bin pişmansın!

Milyarlık kara kutu: Diyanet Vakfı’nın gelirinde rekor artış

Kamuoyunda “Diyanet’in kara kutusu” olarak anılan ve Sayıştay denetimine tabi olmayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), 2024 yılı mali tablolarını açıkladı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da açıklamalar gecikmeli olarak yapıldı. Tabloya göre, vakfın gelirlerinde çarpıcı bir artış yaşandı.