Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Kalp ve Damar Hastalıklarıyla Mücadelede Beslenme Önemli Rol Oynuyor

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünya genelindeki ölümlerin çoğunluğunu oluşturan bulaşıcı olmayan hastalıkların başında kalp ve damar rahatsızlıkları geliyor. Kalp krizleri ve inmeler gibi ciddi sonuçlara yol açabilen bu hastalıklar, yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, kalp ve damar hastalıklarının kalbin normal işleyişini engelleyen rahatsızlıklar olduğunu belirtti. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, düzenli egzersiz ve periyodik kalp kontrolleri, kalp sağlığını korumak için önemli yöntemler arasında yer alıyor.

Araştırmalar, obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve sağlıksız beslenmenin kalp hastalıklarının yaygınlığını ve ölüm oranlarını artırdığını gösteriyor. Bu faktörlerin kalp dostu beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ile azaltılabileceği belirtiliyor.

Can’ın vurguladığı bir başka nokta da, işlenmiş gıdaların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri. Araştırmalar, fazla işlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koyuyor.

Kalp sağlığını korumak için, işlenmiş gıdalardan kaçınılması, kalp dostu besinlerin tercih edilmesi, tuz tüketiminin azaltılması ve düzenli egzersiz programının uygulanması önem taşıyor. Ayrıca, kalp hastalıklarının erken teşhisi için düzenli kalp kontrollerinin yapılması gerekiyor.

Can, kalp sağlığı için yağsız kırmızı et, derisiz tavuk eti, balık, düşük yağlı süt ürünleri, yumurta, tam buğday ürünleri, taze sebze ve meyvelerin tüketimini öneriyor. Kalp dostu beslenme alışkanlıklarının benimsenmesinin kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.