Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

İnmemiş Testislerin Tedavisi Konusunda Uzmanlar Uyarıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, inmemiş testisin ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek çocuklarda sık karşılaşılan ürolojik problemlerden biri olan inmemiş testis durumu, tedavi edilmezse ileride ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum, testislerin normalde olması gereken yer olan torbalara inmemesi durumunda ortaya çıkar” dedi.

En Uygun Tedavi Dönemi 6-18 Ay Arası

Doç. Dr. Danacıoğlu, inmemiş testis vakalarında ilk 6 ay içinde testisin kendiliğinden torbaya inebileceğini ancak 1 yaşını geçen bebeklerde mutlaka tedaviye başlanması gerektiğini belirtti. Danacıoğlu, “18. aya kadar tedavi edilmezse çocuğun ileride doğurganlık sorunları ve testis kanseri riski ile karşı karşıya kalabileceğini unutmamak gerekir. Günümüzde en sık tercih edilen tedavi yöntemi ise cerrahi müdahaledir. Bu ameliyat sayesinde testis torbaya indirilir ve sabitlenir. Artık hormon tedavileri önerilmiyor” şeklinde konuştu.

Tedavinin Geç Başlaması Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Doç. Dr. Danacıoğlu, tedavinin gecikmesinin kısırlık riskini artırabileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini vurguladı. İki taraflı inmemiş testis vakalarında kısırlık riskinin yüzde 40’a kadar çıkabileceğini belirten Danacıoğlu, ergenlik döneminde alınması gereken testislerle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Tanı İçin İlk Adım Muayene

Tedavi sürecinde tanının ilk adımının fizik muayene olduğunu ifade eden Doç. Dr. Danacıoğlu, testisin elle hissedilememesi durumunda ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Testisin bulunmaması durumunda ise tanısal laparoskopi ile cerrahi müdahale yapılabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Danacıoğlu, ailelere çocuklarının testislerinden birinin eksik olduğunu fark ederlerse vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Related Posts

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.