Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Günlük Aktiviteleri Kısıtlayabilen Bel Fıtığı Sorunu

Bel Fıtığı Nedir?

Tablet, telefon veya bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmak, spor yaparken yanlış teknikle ağırlık kaldırmak, fazla kilo almak gibi etmenler bel fıtığına sebep olabilir. Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin kayması veya yırtılması sonucu oluşur, sinirler ve omuriliği etkileyebilir. Bu durumda bel ağrısı, bacaklara yayılan ağrı, uyuşukluk, kas zayıflığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. En çok 30-50 yaş aralığında görülen bel fıtığının gençler arasında da yaygınlaştığı belirtilmektedir.

Gençler Arasında Artış

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde bel fıtığının artan bir trend olduğunu vurgulayarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; 15 yaş ve üzeri kişilerde bel bölgesi sorunlarının görülme oranının yüzde 29,7 olduğunu belirtiyor. Özellikle 15-49 yaş arasındaki kadınlarda bel ağrısının bel fıtığı teşhisiyle sonuçlandığı görülmektedir.

Yanlış Alışkanlıkların Etkisi

Modern yaşam tarzı ve çevresel faktörler, gençlerde bel fıtığının artmasında rol oynar. Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde hareketsiz yaşam tarzının, tablet, telefon ve bilgisayar başında uzun süre geçirmenin, yanlış duruş alışkanlıklarının bel fıtığı gelişiminde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ağırlık kaldırma sporunun da bel fıtığı riskini artırdığına dikkat çekiyor. Gençlerin doğru tekniklerle spor yapmaları ve düzenli egzersiz yapmaları önem taşır.

Ani ve Zorlayıcı Hareketlerin Etkisi

Ani ve zorlayıcı hareketler, omurlar arasındaki disklerin zarar görmesine ve bel fıtığına yol açabilir. Prof. Dr. Ferda Özdemir, ani hareketler sonrasında başlayan bel ağrısının bel fıtığının belirtileri olduğunu belirtiyor. Bu durumda bel ağrısının hafiflemesi için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu vurguluyor.

Tedavi ve Önlemler

Bel fıtığının tedavisinde amaç, omurganın esnekliğini ve hareketliliğini geri kazandırmak, sinirdeki baskıyı azaltmaktır. Prof. Dr. Ferda Özdemir, bel fıtığı hastalarının sadece %5-10’unun ameliyat gerektirdiğini belirterek, çoğunlukta ilaç, fizik tedavi ve egzersizlerin yeterli olduğunu söylüyor. Hasta, düzenli egzersiz yaparak, doğru duruş ve kaldırma tekniklerine dikkat ederek, bel fıtığından korunabilir.

Related Posts

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!