Dünya dışı yaşam için en güçlü kanıt bulundu

Dünya Dışı Yaşam İçin En Güçlü Kanıt Bulundu

Cambridge Üniversitesi’nden astrofizikçi Prof. Nikku Madhusudhan liderliğindeki ekip, evrende yaşam olup olmadığımız sorusuna bir adım daha yaklaşıldığını belirtiyor. Ekip, bu bileşiklerin yaşamın kesin kanıtı olmadığını vurguluyor ancak bu bulgunun oldukça önemli olduğunu söylüyor.

Prof. Madhusudhan, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü biyolojik aktivite sinyali. On yıllar sonra, evrende yaşamın varlığına dair ilk ciddi ipucunu bu anda elde ettiğimizi söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Leo takımyıldızında bulunan K2-18 b gezegeni, Dünya’dan 9 kat daha büyük ve 2.6 kat daha kütleli. 2019’da Hubble Teleskobu, gezegenin atmosferinde su buharı keşfetmişti ancak son gözlemler, bu buharın aslında metan olduğunu gösterdi. Yine de, bilim insanları gezegenin derin bir okyanusla kaplı olabileceğini düşünüyor.

Webb Teleskobu, gezegenin yıldızının önünden geçerken atmosferden geçen ışığı analiz ederek bu moleküllerin izini sürdü. Elde edilen veriler, Dünya’daki seviyelerin binlerce katı yoğunluğunda ölçüldü. Ancak istatistiksel güven aralığı “üç sigma” seviyesinde – yani rastlantı olasılığı %0.3 – ve bu, kesin bir keşif standardının altında kalıyor.

Bilim insanları, bu moleküllerin biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabileceğini belirtiyor. Örneğin, hidrotermal bacalar, yanardağlar veya yıldırımlar gibi egzotik süreçlerle açıklanabilir. Ancak, bilinen hiçbir süreç bu moleküllerin bu kadar yoğun bir şekilde oluşmasını tam olarak açıklayamıyor.

Araştırmanın sonuçları The Astrophysical Journal Letters’ta yayımlandı. Bilim insanları, bu verilerin evrensel biyolojik yasalarla nasıl açıklanabileceğini sorgulamaya başladı.

 

Related Posts

Yapay zeka, suçları gerçekleşmeden önce tespit edebilir mi?

Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir adımla New York, metro platformlarında potansiyel suçları henüz gerçekleşmeden yapay zeka ile tespit etmeye hazırlanıyor. Geliştirilen sistemin başarıya ulaşması durumunda kent genelinde daha geniş uygulamalara geçilmesi gündemde.

Google NotebookLM uygulaması geliyor! İşte özellikleri

Google’ın yapay zeka destekli öğrenim platformu NotebookLM, yakında mobil uygulama olarak kullanıcılarla buluşuyor. Aralık 2023’te web tabanlı hizmet olarak başlatılan NotebookLM, uzun süredir tarayıcı üzerinden kullanılabiliyordu. Google …

LG, PHOLED ekran teknolojisi ile geliyor!

LG Display, OLED ekran teknolojisinde beklenen devrimi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Şirket, bu ekranların en büyük zayıf halkası olan mavi piksel sorununu çözen mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini açıkladı. LG …

Akıllı telefon sahiplerine acil uyarı: 35 kuralını çiğnemeyin!

Akıllı telefon kullanıcıları için firmalardan sıcaklık 35 °C’yi aştığında cihazınızı derhal serin bir ortama taşıyın, uyarısı geliyor.

Elektrikli araçlarda batarya devrimi yaklaşıyor!

Çin’de elektrikli araçlar için yeni bir batarya teknolojisi geliştirildi. Li-H adlı batarya sistemi, hidrojeni anot olarak kullanan bir enerji çözümü sunuyor. Lityum yerine hidrojen kullanımına dayalı bu sistem, 2825 Wh/kg gibi dikkat çekici bir …

Dev güneş panelleri nasıl temizleniyor? Fabrikanın çatısında test ettik!

Yenilenebilir enerji yatırımları artarken, güneş panellerinin düzenli temizliği de verimlilik için kritik hale geliyor. Sakarya’da büyük bir fabrikanın çatısında yer alan ve 5.5 MW kurulu güce sahip dev güneş panelleri, artık insan gücüne gerek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir