Buzdolabında bile şaşırtıcı derecede kısa raf ömrüne sahip 7 yiyecek

Özellikle dilimlenmiş meyve ve sebzeler yemeye hazır, tazeliğini koruyabilen, ve besin değeri yüksek ürünler oldukları için üretim sektöründe yer almaya başlamış ve tüketici açısından da kullanımı yaygınlaşmıştır. Kesilmiş yüzeylerde hızlı esmerleşme eğilimi gösteren bu ürünlerde renk önemli bir kalite kriteridir ve gıda endüstrisinde işleme sırasında kontrolü gerektirir. Esmerleşme meyve ve sebzelerde tat, aroma, raf ömrü gibi özellikleri olumsuz etkilemektedir.

Organik çilek,böğürtlen

İlk sırada organik böğürtlen var. Organik böğürtlenlere böcek ilacı veya böcek ilacı uygulanmadığı için ince kabukları ve yüksek su içeriği onları bakteri üremesine karşı oldukça duyarlı hale getirir. Kalan bakterileri öldürmek için böğürtlenleri sirke ve suyla yıkayın. Çileklerin raf ömrünü uzatmak için konserve poşeti kullanın ve bunları buzdolabı çekmecesinde saklayın .

Dilimlenmiş lezzetler

Şarküteri etlerini yemek için sadece birkaç gününüz olduğu ortaya çıktı, o yüzden bu sandviçleri çocuklarınıza ve kendinize saklayın. Mağazada sizin için taze olarak kesilen şarküteri eti buzdolabında üç ila beş gün dayanır, ancak ticari olarak paketlenmiş şarküteri eti beş ila yedi gün dayanır. İkisi de oldukça kısa. Bu süre içerisinde şarküteri etinizin tamamını tüketmeyeceğinizi biliyorsanız dondurabilirsiniz. Böylece bozulmaz ve güvende kalırsınız.

Dilimlenmiş karpuz

Karpuzun ömrünü uzatmanın anahtarı, önümüzdeki birkaç gün içinde yemeye hazır olana kadar onu kesmemektir. Karpuzun bütün haliyle buzdolabında uzun bir raf ömrü vardır, ancak kesildiğinde çok çabuk bozulur. Kesildikten sonra etin suyu kaybolur ve tatlı tadı kaybolur. Bütün olarak olgunlaşmış karpuzları birkaç haftaya kadar saklayabilir, kesilmiş parçaların lezzetini korumak için hava geçirmez bir kapta saklayabilir ve meyveyi üç ila beş gün sonra yiyebilirsiniz.

Pişmiş pirinç

Pirinci, pişirildikten sonraki bir ila iki gün içinde hızlı bir şekilde tüketin. Bunun nedeni, gastrointestinal hastalığa neden olan bir bakteri olan Bacillus cereus adı verilen bir spordur. Spor ısıya dayanıklıdır ve pişirildiğinde ölmez ancak soğudukça bakteri üretebilir.

Marul

Marul, esas olarak gıdanın buhar basıncının saf suyun buhar basıncına oranı olan yüksek bir su aktivitesine sahiptir. Oran ne kadar yüksek olursa suyun besin hücrelerinden çıkıp bakteri hücrelerine girme şansı da o kadar artar. Ancak marul 30 güne kadar dayanabilir. Sadece yaprakları folyoya sarmak için kalır. Marulun su aktivitesi kağıt havluların bir torbaya veya kaba konulmasıyla da azaltılabilir. Bu sayede kağıt havlular marul yapraklarının su kaybını emer.

Haşlanmış yumurta

Pişmemiş yumurtalar konusunda endişelenmenize gerek olmasa da, haşlanmış yumurtalar buzdolabında saklandıktan sonraki bir hafta içinde tüketilmelidir. Sert haşlanmış yumurtalar, eğer yumurta tam olarak pişmemişse salmonella veya listeria gibi bakteriler içerebilir (akıcı sarısı veya yumurta beyazını düşünün) ve bakteriler kabukta da yaşayabildiğinden, kabukları çatlamış yumurtaların tüketilmeden önce atılması önerilir. Yumurtaların bakteri üremesine karşı güvenli kabul edilebilmesi için yaklaşık 40 derece veya altında saklanması gerekir.

Konserve balık

Son olarak, açılmamış bir ton balığı veya balık konservesinin raf ömrü oldukça uzundur, ancak açılmış bir konservenin durumu farklıdır. Kutuyu açtığınızda balıkları havaya, bakterilere ve enzim reaksiyonlarına maruz bırakırsınız, böylece raf ömrü büyük oranda birkaç güne iner. Makarna sosu gibi herhangi bir konserve ürün veya kavanozun raf ömrü, ürünün asitliğine bağlı olarak değişebilmesine rağmen, aynı nedenlerden dolayı açıldıktan sonra kısalır. Örneğin sirkede saklanan yiyecekler, yağda saklanabilenlere göre birkaç gün daha uzun süre dayanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir