9 ay sonra ateşkes umudu: Mossad şefi Doha’ya gidiyor

Hamas’ın Gazze’de olası ateşkes anlaşmasının şartlarına yönelik revize edilmiş bir teklif sunması ve İsrail’in duraklayan müzakerelere yeniden başlayacağını açıklamasının ardından Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik çabalar hız kazandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün ABD Başkanı Joe Biden’a müzakereleri yeniden başlatmak üzere bir heyet göndereceğini söylerken, İsrailli bir yetkili heyete Mossad başkanının liderlik edeceğini belirtti.

‘HAMAS’IN TEKLİFİ DÖNÜM NOKTASI’

İsrail’in müzakere heyetinden bir kaynak, Hamas’ın anlaşma şartlarına ilişkin yeni teklifinin Çarşamba günü İsrail’e ulaşmasının ardından anlaşmaya varma ihtimalinin arttığını belirtti. Kaynak, “Hamas’ın sunduğu teklif bir dönüm noktası niteliğinde” dedi.

Hamas’ın ara bulucularla sunduğu teklife İsrail’in verdiği yanıt, geçmişte yaşanan durumlarla çelişiyor. İsrail, Hamas’ın sunduğu koşulların kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Müzakerelere yakın bir Filistinli yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, Hamas’ın yeni önerisine İsrail’in onay vermesi hâlinde bir anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Hamas daha önceki açıklamalarında savaşın sona ereceğini garanti etmeyen bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini ve anlaşmanın İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi gerektiğini dile getirmişti. Hamas ayrıca Gazze’de tutulan İsrailli rehinelere karşılık İsrail’de tutulan Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasını talep etmişti.

İsrail ise Hamas tamamen yenilgiye uğratılana kadar savaşa sadece geçici bir süre ara verilmesini kabul edeceğini belirtmişti.

BIDEN MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, ABD Başkanı Biden ve Netanyahu, Hamas’ın anlaşmanın olası şartlarına verdiği yanıtı görüştüler ve Biden Netanyahu’nun duraklayan müzakereleri yeniden başlatma kararını memnuniyetle karşıladı.

Netanyahu’nun iktidar koalisyonundaki bazı aşırı sağcı ortaklar ise, savaşın Hamas ortadan kaldırılmadan sona ermesi hâlinde hükümetten ayrılabileceklerini belirtti. Bu durum, Netanyahu’nun başbakanlığının sona ermesine neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx