600 bin kamu işçisine bayram sonrası hüsran: Zam oranı belli oldu!

Kamuda Çalışan 600 Bin İşçi için Toplu İş Sözleşmesi Süreci Devam Ediyor

Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci, hükümetin zam teklifine ilişkin kulis bilgileriyle yeni bir aşamaya girdi. ANKA’dan Zülfikar Doğan’ın aktardığına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanan teklif, işçilerin beklentilerinin oldukça altında kalmaktadır.

Türk-İş ve Hak-İş’in Talepleriyle Zam Teklifi Arasındaki Fark

Türk-İş ve Hak-İş’in yüzde 50 zam, refah payı, sosyal hak artışı ve gelir vergisi düzenlemesi gibi kapsamlı taleplerine karşılık, hükümetin belirlediği zam oranı en fazla yüzde 30 ila 35 arasında olabilecektir.

Hedeflenen Enflasyona Uygun Zam Teklifi

Ekonomi yönetimi, 2 yıllık TİS sürecinde ücret ve hak artışlarını “dezenflasyon süreci ve ekonomik denge” ile uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Hükümetin teklifinde 2026 yılı için yalnızca yüzde 12’lik hedef enflasyon oranında bir artış öngörülmektedir.

Refah Payı, Kıdem Tazminatı ve Vergi Taleplerine Ret

İşçilerin sosyal hakları, vergi adaleti ve çalışma saatleri gibi talepler, iktidarın gündeminde değildir. Ekonomi yönetimi, zamların yılda bir kez yapılması ve hedef enflasyona endekslenmesi gibi bir modeli tartışmaktadır.

İşçi Sendikalarından Grev Tehdidi

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetten adım beklediklerini ve aksi halde grev dahil her türlü mücadeleye hazır olduklarını belirtmiştir. İşçilerin mevcut ücretlerle geçinememesi durumunda grev gibi adımların atılabileceği vurgulanmıştır.

Grev Yasakları ve Ekonomi Yönetiminin Politikası

TİS sürecinde yaşanan gerilimde, ekonomi yönetimi ile işçi sendikaları arasındaki farklar giderek büyümektedir. Bayram sonrası başlayacak resmi müzakerelerde sert pazarlıklar ve olası grev süreçleri gündeme gelebilir.

Related Posts

Kredi çeken emekliler dikkat… Uygulama değişti

Emekli aylıklarına haciz konulamayacağına dair uygulama değişti. Yargıtay, emekli aylıklarına kredi borçları nedeniyle bloke konulabileceğine hükmetti. Yeni kararın ardından, bankaların, emeklinin rızası olması şartıyla, maaşlara bloke koymasının önü açıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Labubu çılgınlığı devam ediyor: Çinli Pop Mart’ın karı en az yüzde 350 artacak

Labubu çılgınlığı devam ediyor: Çinli Pop Mart’ın karı en az yüzde 350 artacak

Türkiye rekor kırdı: 19 ülke aynı balığı yedi

Türkiye’den işlenmiş ürün olarak da dış satımı yapılan hamsi, yılın ilk 6 ayında 19 ülkenin sofralarında yer aldı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 1.5 milyar Türk Lirası değerinde

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince, Edirne, Iğdır ve İstanbul illerinde Temmuz ayının ilk dokuz gününde gerçekleştirilen dokuz ayrı operasyonda toplamda 1 milyar 644 milyon TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyonlarda …

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.